Alba Barrionuevo / Catalunya / Georgina Boixereu / Notícies

La Vanguardia aposta per la participació i Vilaweb es queda enrere

Imagen1Georgina Boixereu i Alba Barrionuevo.- La Vanguardia i Vilaweb són la nit i el dia en quant al disseny. El disseny de La Vanguardia el podem definir com a sobri i tradicional, mentre que Vilaweb respon als qualificatius de innovador i cridaner.

Les seccions varien notablement d’una publicació a l’altra: a La Vanguardia hi ha una divisió clàssica ( internacional, política, economia, successos, opinió, esports, vida, tecnologia, cultura, gent, oci i participació ) mentre que Vilaweb  aposta per una divisió completament diferent Informació, TV i Ràdio, Opinió, +VilaWeb, Publicacions, Participació, Educació, Serveis, Activitats, Classificats i Jocs), desmarcant-se així de la versió típica dels diaris en paper.

La Vanguardia és molt més formal i funcional que Vilaweb. Funcional perquè el sistema de navegació de La Vanguardia és molt més clar i senzill, mentre que el de Vilaweb és més rebuscat i poc intuïtuu. Formal, per l’ús del color que fan ambdues pàgines. A Vilaweb ens trobem amb un color corporatiu molt cridaner, el taronja, que és usat en grans quantitats al llarg de la pàgina. En canvi el color blau corporatiu de La Vanguardia no només no és tan cridaner sinó que no taca tant la pàgina com passa a Vilaweb.

Per la seva banda, Vilaweb és més multimèdia que La Vanguardia. Sempre hi ha fotografies acompanyant les informacions, i sempre que és possible s’inserta un clip de vídeo. Cal destacar per exemple, que a la portada sempre hi ha fotografies acompanyant a les notícies, cosa que no sempre passa a La Vanguardia.

Tant un com l’altre diari situen les notícies més recents a la part superior de la pàgina, però es diferencien en què La Vanguardia usa la columna de la dreta per a tractar “soft news”, mentre que Vilaweb ho dedica tot a “hard news”.

Pel que fa a la participació tant Vilaweb com La Vanguardia donen molta importància a les xarxes socials, sent aquestes pel primer diari el mètode més directe de participació per part dels lectors. A totes dues webs es poden compartir i comentar les notícies a través de Facebook, Twitter i altres plataformes. Per una altra part però, caldria destacar que Vilaweb no permet als seus lectors comentar les notícies a la pàgina web, acció que La Vanguardia si permet fer i que és molt utilitzada pels seus usuaris. A més a més, La Vanguardia ha fet una clara aposta per a millorar l’experiència dels seus usuaris en quant a participació mitjançant una remodelació del seu sistema de comentaris-

Un altre punt en comú entre aquests dos mitjans digitals pel que fa a la participació seria la possibilitat que donen als lector de crear un blog personal. Ara bé, en el cas de Vilaweb, aquesta opció només la tenen els subscriptors.

Com a La Vanguardia, Vilaweb dedica tota una secció a l’opinió i dóna les notícies des de un punt de vista informatiu deixant en un segon terme la interpretació. Tot i això cal comentar que els continguts són bastants diferents en els dos diaris.

Mentre que en La Vanguardia trobem unes seccions més aviat tradicionals i dóna molta importància a les seccions d’internacional, economia i política, Vilaweb es centra molt més en la política i en concret en aquelles notícies que fan referència als Països Catalans i a l’actual procés d’independència.

La Vanguardia, apart de les seccions esmentades abans de les quals formen part moltes de les notícies que podem trobar a la seva portada, també fa una gran cobertura de la cultura i els esports entre altres, i a més, té una secció dedicada especialment a la participació dels usuaris a la pàgina, fent que aquest mitjà digital sigui molt interactiu i mostri que valora molt la implicació dels seus lectors.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s