Internacional / Laura Aznar / Llatinoamèrica

Un web de notícies falses posa de manifest la manca de rigor d’alguns mitjans

Laura Aznar.- Actualidad Panamericana, un portal que escassament té un mes i mig de vida, ha revolucionat la xarxa. El web, que s’autodefineix com “un espai de crítica humorística”, ha llençat un seguit de notícies falses que han estat àmpliament difoses. Ja compta amb més de 300.000 visites i la seva creixent influència ha portat a que es qüestionés el rigor periodístic de certs diaris.

Algunes de les informacions que el portal ha publicat han estat preses en consideració fins i tot per part de diversos professionals de la comunicació, que han volgut comprovar la seva veracitat. Però el problema ha aparegut quan els mitjans les han acceptat com a vàlides sense fer l’esforç de contrastar-les. Això és el que va succeir dies enrere, quan Actualitat Panamericana va destapar una notícia on afirmava que el futbolista colombià Jairo Castillo demandaria a Falcao Garcia per utilitzar indegudament el seu sobrenom, “El Tigre”. Aquesta primícia, absolutament falsa, va començar a córrer com la pólvora i desenes de mitjans de comunicació d’arreu, com Olé, El Comercio, Infobae, Pasión Libertadores, La Gaceta, El Gráfico i el diari A Bola de Portugal,
en van fer eco.

Els fets poden semblar divertits però en el fons posen en tela de judici el rigor i la professionalitat amb què treballen els periodistes i, més enllà d’això, qüestionen també la credibilitat dels mitjans davant l’audiència.

actualidadpanamericana
Logo del portal “Actualidad Panamericana”. Font: Actualidad Panamerica

English version

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s