Internacional / Laura Aznar / Llatinoamèrica

Yoani Sánchez aparcarà els blogs per llançar un diari digital a Cuba

Laura Aznar.- La bloggera i activista cubana Yoani Sánchez ha anunciat el llançament imminent d’un diari digital a Cuba. El seu objectiu és “crear consciència des de la informació”, però ha volgut aclarir que no es tractarà d’un mitjà anticastrista i que la seva pretensió principal és mostrar la realitat del país.

Yoani Sánchez

Yoani Sánchez

Sánchez és filòloga i periodista i viu a La Habana. Es va donar a conèixer a Llatinoamèrica i a tot el món amb al blog Generación Y, en el qual es qüestiona les polítiques del Govern de Fidel Castro i que es dirigeix, com ella descriu, a les persones “nascudes a la Cuba dels anys 70 i 80, marcades per les escoles de camp, els ninotets russos, les sortides il•legals i la frustració” i que com ella, tinguin noms que comencin o continguin la lletra “y”. Tot i que va ser bloquejat a Cuba, és el blog amb més seguidors del país i ha estat traduit a disset idiomes.
A més de Generación Y, també és l’autora de Cuba Libre, per mitjà del que difon textos i opinions amb l’objectiu de contribuir a l’assoliment d’un país més plural i inclusiu “basat en la paraula i no en els fusils”.

Durant la celebració a Cartagena de l’Hay Festival, un esdeveniment on convergeixen diferents esferes culturals com la literatura, el cinema, la música o el periodisme, la bloggera ha manifestat el seu desig de superar tota la tasca realitzada fins ara i d’iniciar “un projecte col•lectiu, responsable, i amb l’enfocament d’acompanyar la societat cubana en la seva transició”. Ha reivindicat també la importància “d’una premsa lliure” que informi a les persones per a que puguin decidir.

El teatre on ha anunciat el seu nou projecte s’ha omplert de gent que l’ha ovacionat al cloure l’acte. Per contra, enmig del col•loqui s’ha sentit un crit de “enviada de la CIA” que provenia d’un petit grup que protestava a les afores del teatre per la seva presència.

Actual delegada a Cuba de la Societat Interamericana de Premsa (SIP) i detinguda dues vegades per oposar-se al règim,Yoani Sánchez va ser definida per Fidel Castro com “una jove cubana que realitza una tasca de premsa neocolonial de l’antiga metròpoli que la premia”. I és que la periodista ha rebut nombrosos guardons per part de diaris espanyols com El País, que va concedir-li el Premi Ortega i Gasset de Periodisme digital, però també l’han premiada mitjans d’arreu com la revista Time, que va seleccionar-la el 2008 com una de les 100 persones més influents del món.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s